Η ακοή μας
Η ακοή είναι μια από τις βασικές αισθήσεις του ανθρώπου.
Ο ήχος γενικότερα είναι ένα ισχυρό μέσο επικοινωνίας. Η αίσθηση της ακοής μάς επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τον κόσμο μέσω των ήχων. Το αφτί είναι ο πρώτος σταθμός επεξεργασίας στην πορεία του ήχου μέχρι να γίνει χρήσιμη πληροφορία. Είναι ένα μικροσκοπικό πολύπλοκο όργανο που μετατρέπει την μηχανική ενέργεια των μορίων του αέρα σε ηλεκτρική δραστηριότητα μέσα σε κλάσμα δευτερολέπτου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις που υπάρχει το σύμπτωμα της βαρηκοΐας, ευθύνεται το αφτί μας.
Πώς ακούμε;
Για να καταλάβουμε πώς ακούμε, πρέπει πρώτα να διαμορφώσουμε την εικόνα της ακουστικής οδού στο μυαλό μας.
Το αφτί μας χωρίζεται σε τρία μέρη που το καθένα παίζει τον δικό του ρόλο στην πορεία του ήχου προς τον εγκέφαλο.
Το Εξωτερικό αφτί περιλαμβάνει το πτερύγιο και τον έξω ακουστικό πόρο που καταλήγει στον τυμπανικό υμένα. Είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να συγκεντρώνει και να ενισχύει τον ήχο.
Το Μέσο αφτί είναι η κοιλότητα που βρίσκεται μεταξύ του τυμπανικού υμένα και του κοχλία. Περιλαμβάνει την σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα καθώς και την ευσταχιανή σάλπιγγα. Λειτουργεί ως σύστημα ενίσχυσης και προστασίας.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι η πιο πολύπλοκη δομή που γνωρίζουμε. Είναι υπεύθυνος για την αποκωδικοποίηση και οργάνωση των μηνυμάτων που λαμβάνει το αφτί ώστε να γίνουν αντίληψη ακοής.
Το Εξωτερικό αφτί περιλαμβάνει το πτερύγιο και τον έξω ακουστικό πόρο που καταλήγει στον τυμπανικό υμένα. Είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να συγκεντρώνει και να ενισχύει τον ήχο.
Συχνές ερωτήσεις:
Γιατί το εξωτερικό αφτί έχει αυτό το σχήμα;
Το εξωτερικό αφτί έχει τέτοιο σχήμα και ανατομία ώστε να συλλέγει τον ήχο και να τον οδηγεί στον έξω ακουστικό πόρο ενισχυμένο. Η ενίσχυση που κάνει είναι επιλεκτική ώστε να αξιοποιεί την χρήσιμη πληροφορία και να λειτουργεί ουδέτερα στην λιγότερο χρήσιμη.
Πως λειτουργεί το τύμπανο;
Ο τυμπανικός υμένας είναι το διαχωριστικό στοιχείο μεταξύ του εξωτερικού αφτιού και του μέσου αφτιού. Προστατεύει το μέσω αφτί από σκόνες, υγρά και ξένα σώματα. Μεταφέρει με μορφή δόνησης τον ήχο στα τρία οστάρια του μέσου αφτιού που αυτά με τη σειρά τους ενισχύουν την πληροφορία και την μεταφέρουν στο εσωτερικό αφτί.
Ο λαβύρινθος τι ρόλο παίζει;
Ο λαβύρινθος συνδέεται με τον κοχλία αλλά εκτελεί διαφορετική λειτουργία. Αναπτύσσεται στον ίδιο ανατομικά χώρο αλλά είναι υπεύθυνος για την αίσθηση της ισορροπίας.
Πως ξεχωρίζουμε την ομιλία από άλλους ήχους;
Ο κοχλίας έχει την ικανότητα να διαχωρίζει τον ήχο στα χαρακτηριστικά του (ένταση, συχνότητα) όπως ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Το σήμα πλέον, με μορφή ρεύματος, μεταφέρεται από το ακουστικό νεύρο στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος ανάλογα με το πρότυπο σήμα που λαμβάνει, το συσχετίζει με τη μνήμη, τη προσοχή, το συναίσθημα και διαχωρίζει την χρήσιμη πληροφορία από την λιγότερο χρήσιμη. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να διαχωρίσει την ομιλία από τους άλλους ήχους του περιβάλλοντος.