top of page

Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι μια καθιερωμένη, αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη λύση για άτομα με μέτρια έως βαριά απώλεια ακοής. Η Cochlear® πρωτοστάτησε στην τεχνολογία των εμφυτευμάτων και εξακολουθεί να είναι ο ηγέτης διεθνώς.

Τι είναι το Κοχλιακό Εμφύτευμα;

Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι μια συσκευή που προσπερνάει το μη λειτουργικό εσωτερικό αφτί και ερεθίζει το ακουστικό νεύρο με μοτίβα ηλεκτρικών παλμών ώστε η ομιλία και άλλοι ήχοι να αναγνωρίζονται από τον βαρήκοο. Είναι ένα αποτέλεσμα ερευνητικής δουλειάς που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και η μεγαλύτερη εξέλιξη στην επικοινωνία κωφών μετά την ανάπτυξη της νοηματικής γλώσσας στο σχολείο Κωφών του Παρισιού πριν από περίπου 200 χρόνια. Είναι επίσης το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο σύστημα άμεσης διεπαφής με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα που αποκαθιστά μια αισθητική λειτουργία.

Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του εικοστού αιώνα!

Ο Graeme Clark έχοντας σαν κίνητρο να βοηθήσει τον βαρήκοο πατέρα του έκανε μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του εικοστού αιώνα. Παρατηρώντας ένα κοχύλι, περπατώντας σε μια παραλία της Αυστραλίας, σκέφτηκε τον τρόπο που θα προσπερνούσε τον κατεστραμμένο κοχλία και πρόσφερε την αίσθηση της ακοής σε περισσότερους από 500.000 βαρήκοους μέχρι σήμερα.

Γίνετε οι πρωταγωνιστές της δικής σας ζωής!

Η Δημόπουλος Ακουστικά Βαρηκοΐας, από το 1989, έχει βοηθήσει περισσότερους από 1000 συνανθρώπους μας με μέτρια ως βαριά απώλεια ακοής και συνεχίζει! Με εγκαταστάσεις που καλύπτουν γεωγραφικά το μεγαλύτερο μέρος του Ελλαδικού χώρου και επιστημονικό προσωπικό που ασχολείται με τα Κοχλιακά Εμφυτεύματα για περισσότερα από 25 χρόνια, πρωτοπορεί και καινοτομεί με νέες υπηρεσίες και νέα προϊόντα.

 

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βοηθήσουν πολλά άτομα με απώλεια ακοής, ωστόσο δεν μπορούν να βοηθήσουν όλους. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να κάνουν τους ήχους πιο δυνατούς, αλλά αυτό δεν τους καθιστά πάντα πιο σαφείς. Εάν έχετε μεσαία ως βαριά απώλεια ακοής, ή μονόπλευρη κώφωση (Single Sided Deafness - SSD) το κοχλιακό εμφύτευμα μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμη επιλογή για εσάς.

Ποιες είναι οι λύσεις που προσφέρει η Cochlear™ ;

Συχνές ερωτήσεις:

Πόσο ασφαλή είναι τα Κοχλιακά Εμφυτεύματα;

 

Τα Κοχλιακά Εμφυτεύματα είναι πολύ ασφαλή με πολύ λίγες στατιστικά αποτυχίες του προϊόντος καθώς και επεμβάσεις επανεμφύτευσης. Από τους τέσσερις κατασκευαστές Κοχλιακών Εμφυτευμάτων, η Cochlear που έχει μερίδιο μεγαλύτερο από το 50% της παγκόσμιας αγοράς, δημοσιεύει κάθε χρόνο τα στατιστικά στοιχεία αξιοπιστίας των προϊόντων της σε πλήρη ανάλυση (COCHLEAR NUCLEUS® RELIABILITY REPORT). Διατίθενται ως εμπορικό προϊόν από την δεκαετία του 1980 και στην χώρα μας από την αρχή της δεκαετίας του 1990. Σήμερα περισσότεροι από 600.000 συνάνθρωποί μας χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο της Ακουστικής Ενίσχυσης – με τους μισούς λήπτες να είναι παιδιά.

Ποια είναι τα κριτήρια που καθορίζουν ότι κάποιος είναι υποψήφιος για Κοχλιακό Εμφύτευμα;

Γενικά, οι ενήλικες που έχουν μεγάλη – βαριά απώλεια ακοής και στα δύο αφτιά και ωφελούνται λίγο από την Ακουστική Ενίσχυση μέσω Ακουστικών Βαρηκοΐας μπορεί να είναι υποψήφιοι για κοχλιακή εμφύτευση. Ειδικότερα, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, με διαφορετικού είδους βαρηκοΐες που μπορεί να ωφεληθούν, αλλά θα πρέπει να αξιολογηθούν από ένα κέντρο Κοχλιακών Εμφυτευμάτων.

Τι αποτελέσματα πρέπει να περιμένει κανείς από το Κοχλιακό Εμφύτευμα;

 

Όπως με όλες τις Χειρουργικές Τεχνικές, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να προκαθοριστούν πριν από την επέμβαση. Βαρήκοοι που έχασαν την ακοή τους αφού είχαν αναπτύξει προφορικό λόγο, αντιλαμβάνονται την ομιλία διαφορετικά από αυτό που θυμούνται και χρειάζονται κάποιον χρόνο προσαρμογής.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες με κοχλιακά εμφυτεύματα κατανοούν τις προτάσεις κατά μέσο όρο σχεδόν επτά φορές καλύτερα από ότι μπορούσαν με τα Ακουστικά Βαρηκοΐας.

Υπάρχουν περιπτώσεις που τοποθετούνται δύο κοχλιακά εμφυτεύματα;

Για να βιώνουμε τους στερεοφωνικούς καθημερινούς ήχους, πρέπει να ακούμε και με τα δύο αφτιά.

Όταν μόνο το ένα αφτί λειτουργεί σωστά, η ακοή των ήχων γύρω μας μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κεφάλι μας δημιουργεί μια ηχητική σκιά και λειτουργεί ως φράγμα στον ήχο που προέρχεται από διαφορετικές κατευθύνσεις. Η αμφίπλευρη εφαρμογή κοχλιακών εμφυτευμάτων είναι η ιδανική λύση, όπως δείχνουν οι περισσότερες μελέτες1. Σχεδόν όσοι είναι υποψήφιοι για ένα κοχλιακό εμφύτευμα είναι υποψήφιοι και για δύο.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος για την τοποθέτηση Κοχλιακού Εμφυτεύματος;

 

Τα Κοχλιακά Εμφυτεύματα στην χώρα μας τοποθετούνται σε Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσηλευτικά ιδρύματα. Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να επισκεφτεί ένα από τα Νοσοκομεία που διατηρούν τμήμα για αυτού του είδους τις τεχνικές. Θα γίνει αξιολόγηση του περιστατικού από Διεπιστημονική ομάδα και θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις (διαγνωστικές εξετάσεις, Ψυχολογική αξιολόγηση, Λογοθεραπευτική εκτίμηση κτλ.). Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα επικαιροποιημένα στοιχεία των κέντρων κοχλιακής εμφύτευσης καλέστε στο παρακάτω τηλέφωνο : 210 7792193

1. Simultaneous Bilateral Cochlear Implantation in Adults: A Multicenter Clinical Study. Ruth Litovsky, Ear Hear. 2006 Dec; 27(6): 714–731.

bottom of page