top of page

Λύσεις και θεραπείες βασισμένες σε ενδείξεις!

Η ομάδα μας ακολουθεί εξατομικευμένη προσέγγιση!

Από τη στιγμή που έχουν αποκλειστεί ιατρικές παρεμβάσεις για την θεραπεία της υπερακουσίας, οι πιο διαδεδομένες τεχνικές αντιμετώπισης έχουν πολλά κοινά σημεία με αυτές που χρησιμοποιούνται για την βελτίωση των συμπτωμάτων των εμβοών. Η ομάδα μας έχει την ανάλογη εκπαίδευση και χειρίζεται το κάθε περιστατικό ανάλογα με τις ενδείξεις σε εξατομικευμένη προσέγγιση.  Ψυχοθεραπευτικές τεχνικές (Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία - Cognitive Behavioral Therapy - CBT, Προοδευτική Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία Υπερακουσίας - Hyperacousis Activities Treatment - TAT και σταδιακή επανένταξη), τεχνική επανεκπαίδευσης σύμφωνα με το Νευροφυσιολογικό μοντέλο (Tinnitus Retraining Therapy - TRT), θεραπεία με ήχους (Sound Therapy) καθώς και τεχνικές αποκατάστασης μέσω Ακουστικής Ενίσχυσης είναι οι πιο διαδεδομένες που χρησιμοποιούμαι.

Tinnitus Retraining Therapy - TRT

Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες η τεχνική επανεκπαίδευσης σύμφωνα με το Νευροφυσιολογικό μοντέλο έχει τα καλύτερα αποτελέσματα1.

Η Τεχνική Επανεκπαίδευσης σύμφωνα με το Νευροφυσιολογικό μοντέλο (Tinnitus Retraining Therapy – TRT) αναπτύχθηκε από τους Jastreboff και Hazell τη δεκαετία του 1990 για την αντιμετώπιση των εμβοών2. Βασίζεται στην λογική της διακοπής του κύκλου των συναισθημάτων ή αλλιώς της ακολουθίας: Ακουστική οδός – Επίγνωση – Συναισθηματική οδός. Η τεχνική αξιοποιεί την πλαστικότητα του εγκεφάλου με στόχο την διακοπή των ενεργών συνδέσεων που μεταφέρουν το σήμα του ήχου από το ακουστικό σύστημα στις υπόλοιπες δομές του. Η διάρκεια της θεραπείας είναι μεταξύ 6 - 18 μηνών και χρησιμοποιεί γεννήτριες ήχου που βρίσκονται είτε σε ακουστικά που τοποθετούνται στο αφτί του ενδιαφερόμενου είτε με επιτραπέζια ηχεία. Παράλληλα γίνεται και συμβουλευτική με γνωσιακή αποευαισθητοποίηση. Η τεχνική που εξελίχτηκε από τον Pawel J. Jastreboff, Ph.D., Sc.D., M.B.A, καθηγητή του Πανεπιστημίου Emory της Ατλάντα εφαρμόζετε πιο αποτελεσματικά από ειδικούς επιστήμονες που έχουν εκπαιδευτεί από τον ίδιο στην κλινική Jastreboff Hearing Disorders Foundation της πόλης Columbia, της πολιτείας Maryland των ΗΠΑ. 

Θεραπεία με ήχους - Sound Therapy

Οι θεραπείες με ήχους στοχεύουν στην σταδιακή εξοικείωση με υψηλότερης έντασης ήχους.

Στην θεραπεία με ήχους (sound therapy) ο ενδιαφερόμενος μπαίνει σε ένα πρόγραμμα σταδιακής ακουστικής προσαρμογής. Ακούγοντας ήχους χαμηλής έντασης για μερικούς μήνες μπορεί να είναι ένας τρόπος ανακούφισης τόσο των εμβοών όσο και της υπερακουσίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι άτομα με υπερακουσία και εμβοές συνήθως ανταποκρίνονται καλύτερα στην θεραπεία με ήχους απ΄ ότι άτομα που βιώνουν μόνο εμβοές3. Κατά την διάρκεια της θεραπείας γίνεται βαθμιαία αύξηση του επιπέδου του ήχου για λόγους εξοικείωσης και παράλληλα συμβουλευτική γνωσιακή θεραπεία. Ειδικότερα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στις θεραπείες με ήχους που θα πρέπει να συζητηθούν με τον ενδιαφερόμενο ώστε να αποφασιστεί ποια είναι αυτή που ταιριάζει στην συγκεκριμένη περίπτωση4.

HyperacousisCBT.jpg

Οι Συμπεριφοριστικές θεραπείες είναι                         σταθερή και αξιόπιστη επιλογή.

Οι Συμπεριφοριστικές  Θεραπείες εξελίχτηκαν αρχικά για την αντιμετώπιση των εμβοών και άλλων διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος. Είναι αυτές που προτείνονται ως τεχνική επιλογής στις περισσότερες Κατευθυντήριες Οδηγίες αναγνωρισμένων επιστημονικών φορέων. Γενικότερα αυτού του τύπου οι θεραπείες έχουν σαν στόχο να διαχωρίσουν τους μηχανισμούς της υπερακουσίας ή και των εμβοών που δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμαι όταν οι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν ενδείξεις, είναι η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (Cognitive Behavioral Therapy - CBT)5 ή Προοδευτική Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία Υπερακουσίας  (Hyperacousis Activities Treatment - TAT και σταδιακή επανένταξη). Οι τεχνικές εφαρμόζονται από Κλινικό Ψυχολόγο ή Ακοολόγο που έχει την ανάλογη εκπαίδευση. 

Οι λύσεις με Ακουστική Ενίσχυση είναι μια επιλογή για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Υπάρχουν περιπτώσεις που η υπερακουσία παρουσιάζεται μαζί με βαρηκοΐα σε μια ιδιόμορφη κατάσταση. Ενώ δεν ακούμε τους χαμηλούς σε ένταση ήχους, ακούμε δυσανάλογα δυνατά τους μεσαίους και υψηλής έντασης ήχους. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακουστικά βαρηκοΐας και κατάλληλη ρύθμιση. Οργανώνουμε τις διατάξεις των ενισχυτών ανάλογα, ώστε να περιορίζουν ή καλύτερα να κόβουν όλους τους ήχους που ξεπερνάνε το επίπεδο αυτό που καθορίζει ο χρήστης ότι τον ενοχλεί. Φυσικά με αυτό τον τρόπο περιορίζεται σημαντικά ο δυναμικός χώρος ενίσχυσης κάτι το οποίο μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα φτωχή ακουστική και χρωματισμό του ήχου. 

Συχνές ερωτήσεις:

Μπορεί οι ωτασπίδες να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα υπερακουσίας που έχω;

Οι ωτασπίδες μπορεί να προσφέρουν μια παροδική προστασία και ανακούφιση αλλά δεν αποτελούν κάποια μορφή θεραπείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται τελικά πιο ευαίσθητος στους ήχους και όλη η διαδικασία επανένταξης είναι πιο δύσκολη6.

 

Όταν ορισμένοι ήχοι μου προκαλούν πόνο, τι μπορώ να κάνω;

Κάποια άτομα που υποφέρουν από υπερακουσία περιγράφουν το σύμπτωμα της ευαισθησίας που έχουν ως πόνο και ειδικότερα ως ‘’κάψιμο’’ ή ‘’τρύπημα’’. Σύμφωνα με μελέτες, η νευροβιολογία αυτού του πόνου είναι αντίστοιχη με αυτή που έχουν άλλα είδη πόνου καθώς και ίδια αντιμετώπιση7.

Πόσο κοστίζει μια θεραπεία για την Υπερακουσία;

Το κόστος της κάθε θεραπείας εξαρτάται από τον χρόνο που θα διατεθεί. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και συσκευές που χρεώνονται ξεχωριστά από τις υπηρεσίες.

Υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπερακουσίας;

Όπως ισχύει και για τις εμβοές έτσι και στις διαταραχές ευαισθησίας σε ήχους (Sound Sensitivity Disorders – SSD) δεν υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες που να έχουν στατιστικά καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που έχουν οι θεραπείες με εικονικό φάρμακο σαν αναφορά. Το ίδιο ισχύει και για τα συμπληρώματα διατροφής, σκευάσματα ομοιοπαθητικής καθώς και άλλες μη συνταγογραφούμενες ουσίες.

Μπορεί να βοηθήσουν τεχνικές όπως το υπερβαρικό οξυγόνο, ο βελονισμός η yoga ή άλλοι τρόποι ‘’εναλλακτικής ιατρικής’’;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μελέτες που να αναφέρουν στατιστικά σημαντικά οφέλη από τεχνικές όπως είναι το υπερβαρικό οξυγόνο, ο βελονισμός ή άλλοι τρόποι ‘’εναλλακτικής ιατρικής’’. Όταν η Υπερακουσία συνδυάζεται με άγχος τότε τεχνικές όπως η yoga η ο διαλογισμός μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση και καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων.

1. Sandlin, R. (May 3, 2004). Current Research in Hyperacusis. Audiology On Line
2. Tinnitus Retraining Therapy - Implementing the Neurophysiological Model, Pawel J. Jastreboff, Ph.D., Sc.D., Jonathan W. P. Hazell, FRCS, Cambridge University Press 2007.
3. Schaette, Roland, Ovidiu König, Dirk Hornig, Manfred Gross, and Richard Kempter. 2010. “Acoustic Stimulation Treatments against Tinnitus Could Be Most Effective When Tinnitus Pitch Is within the Stimulated Frequency Range.” Hearing Research 269 (1–2): 95–101. https://doi.org/10.1016/j.heares.2010.06.022.
4. Aazh, Hashir, Marlies Knipper, Ali A. Danesh, Andrea E. Cavanna, Linus Andersson, Johan Paulin, Martin Schecklmann, Marja Heinonen-Guzejev, and Brian C.J. Moore. 2018. “Insights from the Third International Conference on Hyperacusis: Causes, Evaluation, Diagnosis, and Treatment.” Noise and Health. https://doi.org/10.4103/nah.NAH_2_18.
5. Jüris, Linda, Gerhard Andersson, Hans Christian Larsen, and Lisa Ekselius. 2014. “Cognitive Behaviour Therapy for Hyperacusis: A Randomized Controlled Trial.” Behaviour Research and Therapy 54 (March): 30–37. https://doi.org/10.1016/j.brat.2014.01.001.
6. https://www.ucsfhealth.org/conditions/hyperacusis/treatment.html
7. Juster, I. et al. (February 16, 2016). Symposium on auditory focusing on pain in hyperacusis. Association for Research in Otolaryngology Symposium, San Diego, CA.
bottom of page