top of page

Tinnitus Retraining Therapy - TRT

Το Νευροφυσιολογικό μοντέλο

Η Τεχνική Επανεκπαίδευσης σύμφωνα με το Νευροφυσιολογικό μοντέλο (Tinnitus Retraining Therapy – TRT) αναπτύχθηκε από τους Jastreboff και Hazell τη δεκαετία του 19901. Είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που έχει ισχυρή τεκμηρίωση από μελέτες με σοβαρά ποσοστά επιτυχίας2,3. Βασίζεται στην λογική της διακοπής του κύκλου των συναισθημάτων ή αλλιώς της ακολουθίας: Ακουστική οδός – Επίγνωση – Συναισθηματική οδός.

Ποια είναι τα συστατικά του μοντέλου;

Ενόχληση

Συναισθηματική εμπλοκή

Πηγή

Αντίληψη & Αξιολόγηση

Ανίχνευση

Σε πιο επιστημονική ορολογία, μπορούμε να πούμε, ότι σύμφωνα με το Νευροφυσιολογικό μοντέλο περισσότερα από ένα συστήματα του εγκεφάλου εμπλέκονται ώστε οι εμβοές να προκαλέσουν ενόχληση στον ασθενή και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του. Πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζουν το μεταιχμιακό και το αυτόνομο νευρικό σύστημα, ενώ το ακουστικό σύστημα έχει δευτερεύουσα σημασία4. Η τεχνική αξιοποιεί την πλαστικότητα του εγκεφάλου με στόχο την διακοπή των ενεργών συνδέσεων που μεταφέρουν το σήμα των εμβοών από το ακουστικό σύστημα στις υπόλοιπες δομές του.

Πως λειτουργεί η τεχνική του TRT;

Η τεχνική του TRT προσπαθεί να προσαρμόσει την ακουστική αντίληψη που έχουμε με τον ίδιο τρόπο όπως όταν ακούμε τον ήχο του ψυγείου στο σπίτι μας. Ο συνεχόμενος αυτός ήχος χαμηλής έντασης είναι πάντα ακουστός (εφόσον έχουμε καλή ακοή ή εάν φοράμε ακουστικά βαρηκοΐας), αλλά δεν μας απασχολεί. Δεν είναι προτεραιότητα για τους περισσότερους από εμάς. Έχουμε εξοικειωθεί. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η τεχνική του TRT. Μας εξοικειώνει με την εμβοή μας και πλέον δεν μας απασχολεί βάζοντάς την στο παρασκήνιο. 

refrigerator.jpg
Στοχεύει στην πλαστικότητα του εγκεφάλου!

Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να οδηγούμε από αριστερά. Ας πούμε ότι για κάποιο λόγο, πρέπει να μετακομίσουμε για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής μας στην Αγγλία. Όπως είναι γνωστό στην χώρα αυτή οδηγούνε από δεξιά. Στην αρχή ως οδηγοί θα είναι δύσκολο να προσαρμοστούμε. Αλλά τελικά μαθαίνουμε να οδηγούμε με τον τρόπο που πρέπει. Εξοικειωνόμαστε και προσαρμοζόμαστε στην καινούργια κατάσταση. Αξιοποιούμε την πλαστικότητα του εγκεφάλου μας και δημιουργούμε νέες συνήθειες. Μια μοναδική πτυχή της τεχνικής του TRT είναι ότι στοχεύει σε ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου και όχι στην πηγή που δημιουργεί τις εμβοές. Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης έχει το πλεονέκτημα ότι η πηγή ή η αιτιολογία καθώς και ο τύπος της εμβοής δεν μας απασχολεί.

25 Χρόνια μετά

Σύμφωνα με την επετειακή δημοσίευση του καθηγητού και δημιουργού του TRT, P.J. Jastreboff στο περιοδικό HNO (© Springer-Verlag Berlin Heidelberg) του 2105 η τεχνική έχει εξελιχτεί και προσφέρει σημαντικά οφέλη σε άτομα με σύμπτωμα εμβοών και υπερακουσίας. Πάνω από το 80% των ασθενών που πάσχουν από εμβοές παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση μετά από 12 μήνες.

Κλείστε ένα ραντεβού 

Συχνές ερωτήσεις:

Πως εφαρμόζεται η τεχνική του TRT ; 

 

Η τεχνική του TRT εφαρμόζεται με ακουστικά ή επιτραπέζιες συσκευές και συμβουλευτικές συνεδρίες. Τα ακουστικά μπορεί να είναι ενδοωτιαίου, οπισθοωτιαίου τύπου ή ανοικτής εφαρμογής και τα φοράμε όσο περισσότερες ώρες μπορούμε.

Ποιος είναι κατάλληλος για να εφαρμόσει τεχνική TRT;

Την τεχνική του TRT την έχει εξελίξει ο καθηγητής P.J. Jastreboff PhD, ScD, MBA ο οποίος εκπαιδεύει επιστήμονες που αναλαμβάνουν να εφαρμόζουν την τεχνική του. Στην εταιρεία μας τα περιστατικά που έχουν ενδείξεις για θεραπεία με τεχνική TRT τα αναλαμβάνουν συνεργάτες μας που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Πάντα υπό την εποπτεία  της Κας. Παναγιώτας Σκουρή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με μετεκπαίδευση στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική θεραπεία που έχει εκπαιδευτεί από τον δημιουργό της τεχνικής στην κλινική Jastreboff Hearing Disorders Foundation της πόλης Columbia, της πολιτείας Maryland των ΗΠΑ.

CertificateTRT.jpg

Πόσο κοστίζει η τεχνική TRT;

Όπως και στις υπόλοιπες θεραπευτικές τεχνικές για τις εμβοές εάν πρόκειται για ενημερωτική συνεδρία δεν υπάρχει καμία χρέωση. Οι θεραπείες TRT κοστίζουν ανάλογα με τις συνεδρίες και τον τύπο της τεχνολογίας που θα χρησιμοποιηθεί. 

1. Tinnitus Retraining Therapy - Implementing the Neurophysiological Model, Pawel J. Jastreboff, Ph.D., Sc.D., Jonathan W. P. Hazell, FRCS, Cambridge University Press 2007.

2. Clinical efficacy of tinnitus retraining therapy and cognitive behavioural therapy in the treatment of subjective tinnitus: a systematic review. R GREWAL, P M SPIELMANN, S E M JONES, S S M HUSSAIN, The Journal of Laryngology & Otology (2014), 128, 1028–1033.

3. 25 Years of tinnitus retraining therapy. P.J. Jastreboff, HNO 2015 · 63:307–311

4. Tinnitus: Theory and Management. James B. Snow, 2004

bottom of page